Voedselverspilling is wereldwijd schrikbarend groot

Wereldwijd gaat voor zo’n vierhonderd miljard dollar (363 miljard euro) per jaar aan voedsel verloren voordat het de supermarktschappen bereikt. Dat blijkt uit een onderzoek van FAO, een orgaan van de Verenigde Naties.

In totaal wordt zo’n veertien procent van al het voedsel dat jaarlijks wordt geproduceerd weggegooid. Centraal- en Zuid-Azië zijn de grootste verspillers, met bijna 21 procent van het eten dat verspild wordt. Noord-Amerika en Europa staan op de tweede plek met 15,7 procent. Australië en Nieuw-Zeeland doen het relatief het best, met 5,8 procent verspilling op jaarbasis.

De meeste verliezen vinden plaats bij de producenten. Zo worden op boerderijen traditionele manieren gebruikt om voedsel te bewaren, die de houdbaarheid niet ten goede komen. Betere bewaartechnieken zouden de verspilling volgens de FAO aanzienlijk kunnen terugdringen.

Onlangs bleek nog uit onderzoek van ABN Amro dat in Nederland de consument de grootste verspiller is. Jaarlijks wordt voor 150 euro per persoon aan eten weggegooid. De overheid wil voedselverspilling tegen 2030 met de helft terugdringen.

Reacties zijn gesloten.