Hoge en stijgende kosten maken het ondernemers moeilijk

Het dagelijks leven is deze maand opnieuw flink duurder geworden en ook veel ondernemers merken dat. Zij zijn min of meer gedwongen de hogere kosten vaak door te berekenen in hun prijzen, maar dat kan meestal maar voor een deel.
Het gaat om stijgende loonkosten en hogere grondstof- en energieprijzen. Verder zijn er nog veel ondernemers die met ingang van 1 oktober een belastingschuld dan wel ontvangen steun moeten terugbetalen die was uitgesteld tijdens de coronacrisis. Tel daar nog allerlei lastenverzwaringen vanuit de overheid bij op.

Het leven was in september in doorsnee 17,1 procent duurder dan een jaar eerder. Niet eerder liepen de prijzen zo hard op, zo blijkt uit een eerste raming van statistiekbureau CBS. De hoge inflatie is vooral het gevolg van de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. Die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen. Deze week maakte HAK bekend gedurende zeker zes weken te stoppen met het inblikken van de groente. Te duur.

En de ongelooflijk dure energiekosten treffen natuurlijk ook veel consumenten die verbikjsterd zien hoe opeens maandbedragen voor energie met honderden euros omhoog schieten.

Reacties zijn gesloten.