Krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt

Volgens Randstad uitzendbureau had Nederland het afgelopen kwartaal de hoogste vacaturegraad van Europa.

De grootste toename van het aantal openstaande vacatures is te zien in de logistiek, waar bijvoorbeeld veel vraag is naar vrachtwagenchauffeurs. Verder is er veel vraag naar personeel in de verkoop en marketing en de techniek. Ook is er behoefte aan administratief medewerkers, machinemonteurs en softwaredevelopers.

Volgens Randstad, werkgevers en deskundigen krijgen we de komende jaren te maken met een structurele krapte op de arbeidsmarkt door de toenemende vergrijzing en het gebrek aan scholing. Nu.nl berichtte vandaag hierover.

In het midden- en kleinbedrijf zijn de problemen om geschikt personeel te vinden best groot, laat voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL weten. “Veel ondernemers kunnen niet verder groeien met hun bedrijf, omdat er geen vakmensen zijn. Het personeelstekort is terug te zien in alle functies en ondernemingen. Sommige horecabedrijven kunnen bijvoorbeeld maar vier dagen per week open, omdat ze de bezetting niet rondkrijgen.”
Ook in thuisstad Gouda van Zilverpolder BV is te zien dat zelfs op de drukke Markt horecazaken vaker dicht zijn in verband met personeelstekort.

De personeelstekorten in verschillende sectoren worden structureel of zelfs permanent. Dat komt niet alleen door de vergrijzing, maar bijvoorbeeld ook door technologische ontwikkelingen waardoor banen veranderen. “Het is dan ook van groot belang dat werkgevers daarop inspelen en investeren in hun werknemers. Maak scholing daarom nog flexibeler”, aldus een woordvoerder van het UWV tegen Nu.nl

Reacties zijn gesloten.