HEMA bezuinigt op personeelskosten

HEMA roosterde in juli en augustus minder personeel in om de kwartaalcijfers op te poetsen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw, zo schrijft RetailNews .

‘We geven meer uit aan salariskosten dan dat de omzet stijgt’, schreef een regiomanager in het zuiden van het land in een e-mail aan vijftig filiaalmanagers. Volgens Trouw zeggen ingewijden dat alle Nederlandse filialen deze opdracht hebben gekregen. In een reactie stelt topman Tjeerd Jegen dat detailhandelketens dit soort maatregelen soms nemen om bepaalde doelstellingen te halen: “Dat is doodnormaal en van alle tijden”. Maar volgens kenners van de markt gaat het om een ‘agressieve ingreep’. Voormalig HEMA-directielid Ton van Eijk: “Dit lijkt op paniekvoetbal om de cijfers alsnog bij te kleuren.”

Begin deze maand bleek dat HEMA een nettoverlies boekte van 14,1 miljoen euro. De netto-omzet steeg in het tweede kwartaal met 3,5 procent tot 296,4 miljoen euro. HEMA kwam een jaar geleden in handen van ondernemer Marcel Boekhoorn, die het bedrijf overnam van het Britse Lion Capital. Boekhoorn beloofde een betere toekomst voor de keten, die al sinds 2007 rode cijfers schrijft door de schuldenlast van 750 miljoen euro waarmee de Britse investeerder de winkelketen opzadelde.

In het buitenland breidt HEMA flink uit, onder meer in het Midden-Oosten. Ook liggen sinds kort HEMA-artikelen in Franprix-supermarkten in de regio Parijs en worden ze in de VS online verkocht via Walmart. Verder probeert Boekhoorn de bakkerijen te verkopen.

Reacties zijn gesloten.