Verkoop tulpenbollen blijkt windhandel

Wie als nuchtere Nederlander weleens over de dagelijkse Bloemenmarkt aan de Singel in de binnenstad van Amsterdam heeft gelopen, gelooft toch niet dat al die aangeboden tulpenbollen van goede kwaliteit zijn? Of zijn wij de enigen die dit al jaren sceptisch aanschouwen? Nu blijkt dus uit onderzoek dat het overgrote deel van deze bollen inderdaad waardeloos is.
Kopers van tulpenbollen op de Bloemenmarkt in Amsterdam en de zogenoemde Bloembollenboulevard langs de N208 in Lisse worden structureel misleid. Dat schrijft het AD. Slechts één procent (Amsterdam) en twee procent (Lisse) komt tot bloei. Bovendien blijkt dat in Amsterdam geen tulp overeenkomt met de foto op de verpakking.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). De gemeente Amsterdam, de KAVB en de gemeente Lisse hebben deze week een brief gestuurd naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) met het verzoek de misstanden te onderzoeken en aan te pakken. De gemeente Lisse staat achter de melding.
Aanleiding voor het onderzoek zijn de signalen die Amsterdam de afgelopen jaren kreeg van bewoners, ondernemers en de KAVB over misleiding bij de verkoop van tulpenbollen. Ook heeft de gemeenteraad hierover vragen gesteld aan het college.

Ilse Griek, bestuurder van het stadsdeel Centrum: ‘De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over de misleiding van consumenten en het schadelijke effect dat dit heeft op het imago van de Bloemenmarkt en het imago van Amsterdam. Ik vind het belangrijk dat er eerlijke handel plaatsvindt en dat ondernemers hun verkoopbeloftes aan Amsterdammers en aan bezoekers waarmaken.’ René le Clercq, algemeen voorzitter KAVB, verwoordt het zo: ‘”De misleiding met tulpenbollen in Amsterdam en Lisse is een structureel probleem dat al zeker twintig jaar bestaat.’

Wij denken dat dit probleem zo maar vijftig jaar bestaat.

Reacties zijn gesloten.