Veel mis op de werkvloer

Werknemers in Nederland zijn in het afgelopen jaar vaker slachtoffer geweest van wanpraktijken of misstanden op de werkvloer. Onderzoek door de Inspectie SZW wijst uit dat bij meer dan de helft van de uitgevoerde inspecties sprake was van ongezond, onveilig of oneerlijk werk. Hierover bericht RTL Nieuws.

De meest voorkomende klachten waren onderbetaling of het in dienst houden van illegale werknemers uit het buitenland. Ook probeerden meerdere werkgevers via schijnconstructies de kosten van arbeid te verlagen.

Zo kreeg een schoonmaakbedrijf een flinke boete omdat het personeel te lang en voor een te laag loon liet werken. Andere bedrijven probeerden de cao te omzeilen. Dat was vooral aan de hand bij de distributiecentra, pakketbezorgers en installateurs. De Inspectie SZW kreeg vorig jaar 7633 klachten binnen, zo’n 8 procent meer dan in 2017.

De voormalige arbeidsinspectie onderzocht bijna vijftig werkgevers naar kwalijke behandeling van werknemers, zoals uitbuiting. Dat waren bedrijven in onder meer de transport, logistiek, land- en tuinbouw en uitzendbureaus.

Wij van Zilverpolder kregen van een ex-werknemer nog een staaltje te horen zoals het toegaat in een bepaalde keten van Aziatische restaurants. Men wordt daar aangenomen voor het minimumloon en als men geen huisvesting heeft, kan men ruimte huren in een van de panden van de Chinese eigenaar/eigenaren. Vervolgens worden de werknemers gedwongen om maandelijks contant 500 euro van het ontvangen loon terug te betalen. Voor de huisvesting betaalt men 200 euro per maand. Ook contant. En zo houden de werknemers netto 1.000 euro per maand over voor vaak meer dan 10 uur werken per dag gedurende vaak ook nog 6 dagen of langer.

Reacties zijn gesloten.