Niet rustiger in winkelstraten? Was dat maar zo!!

De verscherpte coronamaatregelen die sinds dinsdag van kracht zijn, hebben geen extra negatief effect op de drukte in de winkelstraten. Dat zou blijken uit metingen van Bureau RMC.

De drukte nam weliswaar met 1,9 procent af ten opzichte van de week ervoor, maar dat lijkt vooral door de regen te komen. ‘Want vrijdag zagen we een stijging van 9,4 procent, daar waar zaterdag (-11,8 procent) en zondag (-6,6 procent) een forse afname zagen.’
De daling van 1,9 procent past volgens Bureau RMC in het beeld van de laatste weken. Vergeleken met vorig jaar zijn er veel minder mensen in de winkelstraten: het was 44,9 procent rustiger.

Toch is het geen kommer en kwel, zo zou blijken uit een belronde van Bureau RMC. Veel retailers spreken over een hogere conversie. De bezoekers blijken meestal iets te kopen en ze geven ook meer uit. Grote steden worden vaker gemeden dan kleine steden. Net als voor de coronacrisis is zaterdag 15.00 uur het drukste moment van de week.

Nou, Zilverpolder zit met al zijn haarvaten in de binnenstad van Gouda verweven en hier is het kommer en kwel. Het kantoor van Zilverpolder staat op nog geen 50 meter van de historische Markt, dus in de binnenstad kunnen we dagelijks een blik werpen. Op veel dagen is het dood- maar dan ook doodstil. Winkeliers en horecabazen hangen bij de voordeur en kijken uit naar consumenten die er niet of nauwelijks zijn. Winkels hebben nauwelijks aanloop en de meeste terassen zijn leeg.
Het is een grote treurnis en na ieder pessimistich bericht vanuit Den Haag wordt het met de dag erger.

De lokale, regionale en landelijke economie wordt compleet kapot gemaakt. Vele honderden winkels zullen nog omvallen. Kleine horecazaken, die het moeten hebben van aanloop, gaan dit op korte termijn niet overleven als er niet meer dan een paar bezoekers tegelijk binnen mogen zijn. Ook grote ketens gaan in dit slagveld ten onder.
In Gouda zijn de toeristische kaas- en ambachtenmarkten dit seizoen tijdens de warenmarkt op donderdag afgelast waardoor onder meer de marktkooplui en de horeca zware verliezen lijden c.q. hebben geleden. De kermis in september is niet doorgegaan. En hèt evenement van het jaar ‘Kaarsjesavond’ of ‘Gouda bij Kaarslicht’ gaat niet door. Geen traditionele ijsbaan in december en januari op de Markt in Gouda. Het is en wordt een nog grotere treurnis.

Duizenden mensen zitten inmiddels zonder baan en uitkering werkloos thuis en dat aantal zal nog fors toenemen. Bestedingen vallen terug en de negatieve spiraal waarin velen zitten wordt dieper en langer.

 

Reacties zijn gesloten.