‘Amsterdam niet langer stad van seks en drugs, svp’

Het imago van Amsterdam als stad van seks en drugs moet radicaal veranderen om te voorkomen dat na corona de verkeerde toeristen terugkomen. Dat is de boodschap van het Amsterdamse bedrijfsleven in een open brief. Dit meldt NU.nl.
Doe iets aan de openlijke raamprostitutie op de Wallen, en verplaats coffeeshops of maak softdrugs minder makkelijk beschikbaar voor buitenlandse bezoekers. Het zijn dit keer geen boze binnenstadbewoners of linkse partijen die dit zeggen, maar het verenigde Amsterdamse bedrijfsleven, in een open brief aan burgemeester Halsema en de partijen in de gemeenteraad.

Het gaat om acht organisaties zoals VNO-NCW, MKB Amsterdam, Koninklijke Horeca afdeling Amsterdam en binnenstadvereniging Amsterdam City, met een gezamenlijke achterban van duizenden ondernemers. Zij willen na corona een focus op kwaliteitstoerisme, zoals congresgangers. “Deze zomer hebben we gezien wat er gebeurt als we niets doen, dan komen als eerste de drugstoeristen uit omliggende landen met excessieve drukte en overlast als gevolg,” zegt VNO-NCW-regiovoorzitter Hans Bakker. “Na corona willen we niet meer dat mensen specifiek voor seks en drugs naar Amsterdam komen, we moeten een kwaliteitsstad zijn,” zegt Cityvoorzitter Willem Koster.

In een tienpuntenplan staan allerlei maatregelen die de bezoekerseconomie van Amsterdam moeten transformeren. Onder meer een oproep voor een totaalverbod op vakantieverhuur zoals Airbnb, de wens om via gerichte campagnes congres- en kwaliteitsbezoekers aan te trekken en een financiële impuls, zodat er meer handhavers op straat komen.

Volgens Bakker moet de gemeente de regie nemen om de bezoekerseconomie weer te herstellen zodra corona onder controle is. “Maar hierbij is het niet de bedoeling om het toerisme precies zo terug te laten komen als het voor Covid-19 was,” zegt Bakker. “Er kwamen steeds meer mensen naar Amsterdam die geen respect hebben voor de stad en alleen met zichzelf bezig zijn.”

Reacties zijn gesloten.