Sluiten H&M en Zara winkels om méér online te doen?

Modeconcerns H&M en Inditex, het moederbedrijf van onder meer Zara en Bershka, verschuiven focus van fysieke winkels naar online. Beide organisaties zien het positieve resultaat van de sluitingen van meer fysieke winkels en het investeren in onlineverkoop. Zo blijkt uit een bericht van Fortune.

H&M, het moederbedrijf van H&M, Monki en Weekday, kampte anderhalf jaar geleden met tegenvallende resultaten. Een ommekeer vond plaats nadat er onder meer 140 winkels het afgelopen jaar dichtgingen. Daarnaast ging van de geplande 170 openingen er uiteindelijk maar 130 door.

Inditex, met onder meer Zara, Bershka en Pull & Bear in zijn portefeuille, worstelde met vergelijkbare problemen. Het Spaanse bedrijf gooide het over dezelfde boeg als H&M en deed afgelopen jaar 355 winkels op slot: 76 procent meer dan eigenlijk was gepland. Het sluiten van nog eens 250 winkels staat nog op de planning, al komen er waarschijnlijk ook weer driehonderd nieuwe winkels bij.

Beide modeconcerns zeggen dit jaar verder in te zetten op hun online-activiteiten. Zo belooft H&M ‘een grote upgrade’ door te voeren aan zijn webshop, waarbij de modeketen onder meer doelt op verbetering van de navigatiefunctie en snellere leveringstijden. Inditex vergrootte onlangs zijn online-activiteiten, door webwinkels in onder meer Saoedi-Arabië, Marokko en Indonesië te openen.

Hans van Tellingen, de directeur van Strabo voor onderzoek naar winkelcentra, reageerde op bovenstaand bericht dat door RetailNews werd geplaatst dat hij het niet helemaal eens is met de kop boven het artikel dat stelt dat H&M en Zara meer online gaan: ‘Het bericht moet luiden: H&M en Zara sluiten winkels op minder goede plekken en OPENEN WINKELS OP SUCCESVOLLE PLEKKEN. Uiteindelijk resulteren er waarschijnlijk méér vierkante meters verkoopruimte. Online is prima, zolang klanten maar BETALEN voor bezorging of het gratis komen halen in de winkel (zodat er een LANGE kassabon resulteert).’
Zie ook http://www.hansvantellingen.nl/

Reacties zijn gesloten.