Deel van Nederlandse gezinnen financieel kwetsbaar

Ongeveer een op de zeven Nederlandse gezinnen kan geen 2.000 euro opbrengen in het geval van financiële tegenslag, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. Vooral huurders, alleenstaande ouders en personen die al rood staan op de betaalrekening zijn financieel kwetsbaar.

Personen die het bedrag wel rond kunnen krijgen, kunnen vaak terugvallen op de eigen spaarrekening. Maar een op de zes moet voor dit bedrag een beroep doen op familie en vrienden. Verder gebruiken mensen in dat geval een creditcard, gaan ze leningen aan of verkopen ze bezittingen.

Vergeleken met de financiële crisis zijn Nederlanders volgens DNB inmiddels minder kwetsbaar. “Niettemin is het weinig geruststellend dat ondanks meerdere jaren met een gunstige economische ontwikkeling en een dalende werkloosheid nog steeds een substantiële groep Nederlanders financieel kwetsbaar is bij onvoorziene gebeurtenissen”, aldus de centrale bank.

De buffer van 2.000 euro die DNB hanteert, is kleiner dan de financiële reserves die het Nibud adviseert. Bij een inkomen op bijstandsniveau adviseert Nibud een buffer van minimaal 3.500 euro.

Reacties zijn gesloten.