Zilverpolder participeert in meest duurzame afvalproject van Nederland

De inzameling van bedrijfsafval is momenteel nergens in Nederland zo duurzaam en efficiënt gerealiseerd als in Gouda. Dat gebeurt via de Stichting Gouda Schoon waarin de Goudse bedrijven Zilverpolder B.V. via Karel Baarspul en LR Consulting via Leo Rosendahl participeren. Dat is tenminste de mening van het nieuwe en snel groeiende innovatieve data-afvalbedrijf Seenons in Amsterdam.
Dit project van Stichting Gouda Schoon staat overigens ook op de lijst van Rijkswaterstaat van de tien meest duurzame en innovatieve projecten.

In het vierde kwartaal zullen Seenons, GroenCollect, Promen (ook uit Gouda) en Stichting Gouda Schoon de handen ineen slaan om samen te proberen meer grondstoffen uit het restafval te redden. Hiermee moet de volgende stap gezet worden naar een ‘circulair Gouda’.

Deze vier partijen gaan onderzoeken hoe er op bedrijfsmatig niveau meer afvalstromen gescheiden kunnen worden ingezameld. Momenteel kunnen er vier stromen worden ingezameld, namelijk PMD, karton/papier, glas en restafval. Gekeken wordt of dit uitgebreid kan worden met andere waardevolle stromen. Denk aan frituurvet en vetputten bij de horeca, die geld kunnen opleveren omdat het voor bio-energie gebruikt wordt. Of denk aan koffiedrab en sinaasappelschillen, waarvan weer circulaire producten (kweek van paddestoelen op koffiedrab en sinaasappel-likeur van schillen) gemaakt kunnen worden. Gemak, prijs, duurzaamheid en circulariteit zijn hierbij de centrale thema’s en de ondernemer mag individueel zelf bepalen welke stromen gescheiden worden. Meer gescheiden stromen dragen niet alleen bij aan meer circulariteit, maar hierdoor ontstaan ook nog meer mogelijkheden om met duurzaam vervoer de afvalinzameling te regelen. Slimme logistiek is de sleutel en de kracht van Seenons.

De binnenstad van Gouda ‘duurzaam en circulair’ in 2023? De partners willen al in 2022 van start gaan en stapje voor stapje bouwen aan een ecosysteem dat heel sterk staat voor de toekomst.

Reacties zijn gesloten.