Rechter spreekt juwelier vrij van fraude

Juwelier Schaap en Citroen is vrijgesproken van belastingfraude, het vervalsen van facturen en het niet melden van ongebruikelijke transacties. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Amsterdam, zo meldde NRC afgelopen juni.

Verdachten in de zaak waren een leidinggevende bij Schaap en Citroen en een Amsterdamse handelaar.  Het Openbaar Ministerie verdacht beide partijen ervan dat horloges op de zwarte markt werden verhandeld om zo geen omzetbelasting te hoeven betalen.

De rechter oordeelt ‘dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld’ dat de juwelier de fraude heeft gepleegd. Daarom werd de juwelier vrijgesproken. De handelaar is door de rechtbank wel veroordeeld tot belastingfraude en krijgt vijf maanden onvoorwaardelijke celstraf.

Schaap en Citroen betaalde in 2010 een schikking van 150 duizend euro omdat het bedrijf grote contante betalingen niet zou hebben gemeld.

Een klein eigen onderzoekje naar contante betalingen in het handelsverkeer wijst uit dat contante grote betalingen zeker in winkels veel vaker voorkomen. En die betalingen worden niet gemeld. Zo spraken wij bijvoorbeeld personeelsleden van chique winkels in Den Haag en Amsterdam. Jongeren betalen daar met enige regelmaat zo maar een paar duizend euro contant voor de aankoop van sieraden, kleding en schoenen. Zowel jongeren met een autochtone als allochtone achtergrond. Kennelijk is dat geld afkomstig van drugshandel.
Ook spraken wij met twee ons bekende autodealers. Ook daar is het niet ongebruikelijk dat veelal mannelijke twintigers grote contante aanbetalingen doen voor een mooie auto. Of deze auto gewoon helemaal contant afrekenen.
Op onze vraag in hoeverre deze grote contante bedragen ook in de boekhouding worden opgenomen reageerden beide autodealers een beetje lacherig en ontwijkend.
En het komt nog veel vaker voor. Recent dronken wij een biertje in een horecazaak. Een mannelijke gast wilde zijn twee koffie contant afrekenen. Wij zagen hoe hij onder de tafel een stapel contant geld uit zijn broekzak haalde en daarvan een biljet van tien euro nam en op tafel legde. De rest telde hij nog even globaal onder de tafel en wij keken en telden stiekem mee: ruim 4.000 euro aan contant geld. Tja.

Reacties zijn gesloten.