Zorgen bij winkeliers over ‘exit-strategie’ kabinet

Winkeliers hebben weinig vertrouwen in de plannen van het kabinet om stapsgewijs uit de lockdown te komen. Dat schrijft De Telegraaf.

Naar verluidt wil het kabinet volgende maand eerst de basisscholen openen en daarna de middelbare scholen, gevolgd door de contactberoepen. De horeca en detailhandel zijn daarna pas aan de beurt. “Als het kabinet vindt dat de scholen op 8 februari weer open moeten omdat dat maatschappelijk gewenst is, dan vind ik dat prima”, zegt Jan Meerman, directeur van INretail, tegen de krant. “Maar je kunt het niet maken om dan niks te doen voor winkels en horeca.”

Volgens directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel dachten veel ondernemers aanvankelijk dat hun bedrijf de lockdown wel zou overleven. “Maar als deze situatie aanhoudt tot april hebben we een heel groot probleem.” Tijdens overleg tussen grote retailers en staatssecretaris Mona Keijzer afgelopen maandag werd geen duidelijkheid gegeven over aanstaande versoepelingen. Het gebrek aan perspectief zorgt volgens Peters voor veel frustratie en machteloosheid bij ondernemers.

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hielden afgelopen dinsdag een persconferentie, waarbij de beoogde exitstrategie aan bod kwam Nou ja, aan bod kwam, het was een onsamenhangend en panikerig verhaal. Voor winkels wordt vanaf komende woensdag bestellen en afhalen toegestaan, maar dat is zo onlogisch en chaotisch geregeld dat dit niet zal werken. Klanten moeten online bestellen en ruim vier uur tussen bestellen en afhalen. En dat betekent dat na 13.30 uur bestellen en afhalen voor dezelfde dag onmogelijk wordt met de winkelsluiting tot 17.30 uur. Rara maatregel, bedacht door een goedbetaalde ambtenaar en achter een veilig bureau in Den Haag.

Reacties zijn gesloten.