Verhuurders panden Hudson’s Bay slijpen de messen

Het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland lijkt uit te draaien op een juridische strijd. Diverse verhuurders dreigen in Canada naar de rechter te stappen, meldt het FD. Ze willen zo afdwingen dat de warenhuisketen zich aan huurgaranties houdt die het Canadese moederbedrijf heeft afgegeven. De Nederlandse tak vroeg vorige week uitstel van betaling aan.

De eigenaren van de vijftien panden in Nederland sloten langlopende huurcontracten af, waar Hudson’s Bay volgens hen niet zomaar onderuit kan. Bovendien staat het Canadese moederbedrijf in veel gevallen de eerste tien jaar garant voor de doorbetaling van de huur.

Hudson’s Bay maakte in september bekend dat de winkels in Nederland eind dit jaar sluiten. Verhuurder Kroonenberg Groep, eigenaar van panden in Amsterdam (Kalverpassage) en Breda, stapte daarna naar de rechter. In het afgesloten contract staat dat Hudson’s Bay vijf jaar lang verplicht is een winkel te exploiteren in de gehuurde panden. Als het warenhuis eind dit jaar zijn deuren sluit, resteert daarvan nog bijna twee jaar. De rechter gaf Kroonenberg gelijk en dat oordeel werd vorige week bevestigd door het gerechtshof. Hudson’s Bay moet deze twee filialen tot 1 september 2022 blijven gebruiken.

Maar wat er gebeurt als Hudson’s Bay in Nederland failliet gaat, is onduidelijk. Is de Canadese moeder nog gehouden aan haar garanties? Hudson’s Bay Company is het oudste bedrijf van Canade en werd op 2 mei 1670 opgericht in Londen. Het bedrijf handelde aanvankelijk in bont. In 2012 kreeg het een notering aan aan de Canadese beurs. Naar verluidt is het bedrijf ongelooflijk rijk.

Reacties zijn gesloten.