Stroopwafels verkopen om in de winkel op te eten, is ‘horeca’ aldus Amsterdam

Stroopwafelwinkel Van Wonderen in het centrum van Amsterdam moet definitief stoppen met in de winkel aanbieden van stroopwafels om die direct op te eten. Het aanbieden van deze directe consumptie is in strijd met het bestemmingsplan van de Negen Straatjes, stelt de gemeente. De Raad van State bevestigt die lezing.

Dat meldt Het Parool. Sinds oktober 2017 mogen in het Amsterdamse centrum geen nieuwe winkels geopend worden die gericht zijn op toeristen. Het bereiden en verkopen van eten bedoeld voor directe consumptie valt daar ook onder. Van Wonderen, gevestigd aan de Gasthuismolensteeg, opende in 2018 en kreeg destijds een vergunning voor detailhandel, maar niet voor horeca. Daarom moet de zaak zich aan de nieuwe regels houden. Het in de winkel en buiten op een stoel laten opeten van een grote stroopwafel wordt als ‘horeca’ gezien.

Volgens eigenaar Colin van Wonderen valt zijn zaak niet onder horeca, maar is het een patisserie – en dus detailhandel. Toch gaf de voorzieningenrechter de gemeente in mei 2019 al gelijk. De stroopwafelzaak mocht op dezelfde manier open blijven tot het hoger beroep, maar nu die uitspraak heeft plaatsgevonden moet Van Wonderen alsnog stoppen met de verkoop van stroopwafels voor directe consumptie. Anders kan zijn winkel gesloten worden door de gemeente.

Colin van Wonderen zegt tegen de krant dat er ‘weinig aan de hand is’; hij zou al vóór de uitspraak de transitie hebben gemaakt naar detailhandel. “In april 2018 zijn we al gestopt met stroopwafels voor directe consumptie te verkopen. We verkopen ze niet meer op een servet, maar in verpakking, om mee naar huis te nemen. We hebben de stoelen die voor terras werden aangezien weggehaald.” De gemeente zal tijdens een mogelijke controle bepalen of Van Wonderen zich inderdaad houdt aan het bestemmingsplan.

Waarom de gemeente zo streng doet is om de leefbaarheid voor de inwoners van het centrum te waarborgen, aldus de gemeente Amsterdam. Ons lijkt dit bijvoorbeeld in deze kwestie wel heel erg doorgeslagen. In Gouda, waar Zilverpolder is gevestigd, ligt de bakermat van de stroopwafel. Hier worden ze op diverse plekken in en buiten het centrum voor iedereen te koop aangeboden om direct uit een papiertje op te eten. Van ‘horeca’ is in deze gevallen hier geen sprake.

Reacties zijn gesloten.