Sigarenwinkels van Davidoff per direct gesloten

De drie winkels van Davidoff in Amsterdam, Groningen en Maastricht zijn eind oktober per direct gesloten. Dat liet het sigarenmerk weten in een verklaring aan branchewebsite Ministry of Cigars.

Een woordvoerder van importbedrijf Pronk, dat de Nederlandse vestigingen beheert, zei tegen de Telegraaf dat de beslissing genomen is vanuit het hoofdkantoor in Basel. De sluiting zou niets te maken hebben met het antirookbeleid in Nederland, maar de winkels zijn niet rendabel meer. De exclusieve sigaren van het merk blijven wel in Nederland verkrijgbaar bij een dertigtal sigarenzaken. 

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat oprichter Zino Davidoff (geboren in Kiev, 1906-1994) een sigarenzaak opende in Geneve. Zijn vader Henri had in het thuisland Oekraine een sigarenzaak, maar moest die opgeven toen het gezin naar Zwitserland vluchtte voor de jodenvervolging.

Halverwege de jaren 20 reisde Zino Davidoff naar Cuba, waar hij er al werkend in een tabaksfabriek alles leerde over sigaren. Davidoff nam in 1930 de tabakswinkel over van zijn ouders en ontwikkelde er een heel assortiment aan sigaren. In 1948 werd hij pas echt bekend toen hij een nieuwe sigarenzaak opende in Geneve en zijn sigaren de namen van grote Franse wijnen gaf zoals Latour, Rothschild en Margaux. Tijdens de Cubaanse Revolutie kon hij in 1959 een contract afsluiten met Fidel Castro. Hij kreeg daarbij exclusieve verkooprechten voor 3 miljoen sigaren. In 1988 werd het contract verbroken. Dit kwam volgens Davidoff doordat de Cubanen op zoek waren naar extra buitenlandse inkomsten en ze de kwaliteit van zijn sigaren niet konden evenaren.
Later werd het merk uitgebreid met een modetak, waar onder meer parfums worden verkocht.
Nederland had drie vestigingen van de sigarenwinkel: in Amsterdam (Van Baerlestraat 80), Groningen (hoek Zuiderdiep/Herestraat) en Maastricht (Rechtstraat 25). De flagshipstore in Amsterdam was pas drie jaar open. Het pand telde vijftig vierkante meter en had een terras waar de hele zomer gerookt kon worden. 

Reacties zijn gesloten.