Overheid wil lagere huren voor winkelpanden

Het ministerie van Economische Zaken voert de druk op vastgoedbeleggers en winkeliers op om tot landelijke afspraken te komen over huurverlagingen of -uitstel. Dat schrijft het FD op basis van anonieme betrokkenen. Als de partijen er samen niet uitkomen, kan de overheid ingrijpen.

Veel winkeliers zijn hard getroffen door de coronacrisis. Om een faillissementsgolf in de detailhandel te voorkomen, moeten huurbazen bereid zijn tot het sluiten van compromissen. Grote winkelketens zoals C&A en H&M zetten de verhuurders echter voor het blok met hoge eisen, zoals het uitstellen van de betaling voor ten minste enkele maanden.

Brancheorganisaties uit de detailhandel- en vastgoedsector riepen hun achterban al eerder op om samen tot een oplossing te komen. Volgens het ministerie leveren die gesprekken weinig op. Dat wil naar verluidt een akkoord met winkeleigenaren laagdrempeliger maken door te kijken of het mogelijk is dat de staat garant gaat staan voor de betaling van de huren.

Betrokkenen melden dat ook die handreiking de overleggen er niet minder moeizaam op maakt. De vastgoedbeleggers zouden bang zijn voor huurverlagingen over de gehele linie, die vooral op kleinere eigenaren een grote impact zouden hebben. Ook zouden ze dan korting moeten weggeven aan winkeliers die nog wel goed draaien en eigenlijk geen hulp nodig hebben.

Als de partijen er niet vóór 20 april samen uitkomen, kan het ministerie ingrijpen en de huurbazen dwingen tot coulance. In het uiterste geval zou er een noodwet kunnen komen vanuit het kabinet, zegt een bron tegen de krant.

Reacties zijn gesloten.