Oproep RND: geen verhoging huur winkelpanden

Brancheorganisatie Raad Nederlandse Detailhandel (RND) roept verhuurders op de huurprijzen voor winkels niet te verhogen. Vastgoedadviseur Colliers waarschuwde eerder dat winkeliers dit jaar een verhoging van meer dan zes procent kunnen verwachten.

Volgens Colliers staat in de meeste contracten dat de huren meestijgen met de inflatie en die is flink opgelopen. “We zien in maart 9,7 procent inflatie”, zegt Madeline Buijs van de vastgoedadviseur tegen BNR. De RND vindt een huurprijsverhoging niet te rechtvaardigen. “Redelijker is het als iedereen in de keten terughoudend is met prijsverhogingen en een deel van de kostenstijging dit jaar eerst voor eigen rekening neemt, dus ook de winkelvastgoedpartijen.”

De brancheorganisatie, waarbij vooral grootwinkelbedrijven zijn aangesloten, wijst erop dat de financiële positie van veel winkeliers sterk is verzwakt. “Ze hebben zich tijdens de coronacrisis noodgedwongen in de schulden gestoken. Vanaf oktober dit jaar moeten winkeliers deze schuld met rente, die oploopt tot vier procent, gaan terugbetalen.”

Daarnaast wordt de inflatie vooral aangewakkerd door een stijging van de energie- en grondstoffenprijzen, zegt de RND. “De huurprijs die winkeliers betalen is exclusief de energiekosten. De kosten voor gas, water, licht en elektra vallen namelijk onder de servicekosten. Winkeliers dreigen hierdoor dubbel belast te worden.” Door de concurrentie van webshops kunnen lang niet alle winkeliers de prijzen verhogen, meent de RND. (bron: Retailtrends)

Reacties zijn gesloten.