Opnieuw zes lessen hoe om te gaan met het leven

Na de vorige zes lessen in management die geleerd kunnen worden uit het dierenrijk, op herhaald verzoek nog eens zes andere lessen. In management of in de wijze hoe om te gaan met het soms lastige leven.

Les 1
Een vos sloop een kippenhok binnen, pakte de haan in zijn bek en liep weg. De boer zag het en rende er achteraan. De haan zei tegen de vos: ‘Help mij, ik wil niet terug naar het hok want de boer behandelt mij slecht’. De vos liet de haan even los, draaide zich om en zei tegen de boer: ‘Jouw haan wil niet terug’. De haan, bevrijd uit de vossenbek, vluchtte een boom in en wachtte daar tot de boer de vos verjoeg en hem redde.
Moraal/les: denk goed na voordat je je mond open doet.

Les 2
Twee hanen vochten om de eerste plek in het kippenhok. Eén haan werd de winnaar. Triomfantelijk liep hij rond, ging op het dak van de ren zitten en kraaide het uit van trots. Een adelaar zag de haan, dook naar beneden en nam hem mee in zijn klauwen om hem op te eten in zijn nest.
Moraal/les: een winnaar verliest vaak alsnog door zijn trots uitgebreid te tonen.

Les 3
Een snoepwinkel had veel last van muizen. De eigenaar was het zat en kocht een kat. Die joeg op de muizen en als hij er eentje te pakken had vrat die hem op. De muizen werden erg bezorgd en belegden een vergadering. Wat te doen aan de kat? Eén muis had een goed plan: ‘We binden de kat een bel om zodat we hem kunnen horen als die er aan komt.’ ‘Goed plan’, zei de muizen-voorzitter, ‘wie bindt de kat de bel aan?’
Alle muizen keken elkaar aan, zwegen, staarden onschuldig naar het plafond en zeiden niets.
Moraal/les: zonder zicht op concrete uitvoering zijn op zich goede plannen waardeloos.

Les 4
Een wesp raakte geïrriteerd door het gesnurk van een slapende leeuw. Hij stak de leeuw. Die sloeg met zijn poot naar de wesp, maar hij miste de wesp die nog een keer stak. Lachend vloog de wesp weg. Een eindje verderop zag hij niet een spinnenweb. Hij vloog erin, bleef hulpeloos hangen en werd doodgebeten door de spin.
Moraal/les: een kleine misstap is vaak gevaarlijker dan een sterke tegenstander.

Les 5
Een aap klom op het dak van een huis en deed allerlei kunstjes. Ook gooide hij met een dakpan en hing aan de dakgoot. De aanwezige toeschouwers buiten vonden het prachtig en lachten om de kunstjes. Toen de aap wegging klom iemand uit het publiek ook op het dak. Hij deed wat grappige kunstjes. Een dakpan viel op de grond en de dakgoot wiebelde. De eigenaar van het huis liet de man van het dak halen en gaf hem een paar rake klappen.
Moraal/les: wat de één wel kan en mag is niet altijd voor de ander toegestaan.

Les 6
Een leeuw was bang voor het gekraai van een haan. Iedere keer als hij een haan hoorde kraaien ging dat bij hem door merg en been. Hij biechtte dit eens op aan een olifant. Die moest er hard om lachen: ‘Een leeuw bang voor een haan? Haha.’ Plotseling vloog een mug om de kop van de olifant. ‘Help, een mug’, zei de olifant verschrikt, ‘straks vliegt die nog in mijn oor en steekt hij mij daar.’
Moraal/les: pas als je de angsten van een ander leert kennen, kun je beter met die van jezelf omgaan.

 

Reacties zijn gesloten.