Omzet winkels en horeca in centrum Amsterdam stagneert

Voor het eerst in jaren is de omzet van winkels in de binnenstad van Amsterdam niet gestegen. Veel winkeliers geven aan dat ze de Amsterdammers beginnen te missen onder het winkelend publiek, schrijft de Vereniging Amsterdam City in de jaarlijkse Amsterdam City Index.

Voor het berekenen van de omzetgroei is de gemiddelde omzetontwikkeling bij alle in het centrum gevestigde retailers meegenomen. Daarbij gaat het om het gebied tussen het centraal station en de Cornelis Schuytstraat, van de Haarlemmerbuurt tot Carré.

Waar de winkelomzet stagneert, stijgen de winkelhuren nog wel. De gemiddelde toename ligt voor inflatiecorrectie op zes procent. ‘Nu ook nog het lage btw-tarief per 1 januari 2019 met drie procentpunt is verhoogd, is het de vraag of dit alles probleemloos in een hogere verkoopprijs kan worden vertaald’, schrijft de vereniging.

Ook in de horeca lijkt de groei eruit. Het aantal bezoekers in cafés en restaurants daalt volgens het rapport eerder dan dat het stijgt. ‘De branche laat weten dat het helemaal niet zo goed gaat en dat er – zeker op en om het Leidseplein en het Rembrandtplein – zelfs minder bezoekers komen’, klinkt het.

Reacties zijn gesloten.