Nederland scoort hoog als internationaal belastingparadijs

De Nederlandse schatkist loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking. Binnen de gehele EU gaat het naar schatting om ruim 823 miljard, blijkt uit een studie van een hoogleraar van de Universiteit van Londen in opdracht van de Europese sociaaldemocraten.

De bedragen zijn iets lager in vergelijking met die in een studie uit 2012, wat volgens de sociaaldemocraten suggereert dat de strijd tegen “belastingmisdaden” vruchten afwerpt. Evengoed zijn de getallen nog “alarmerend hoog”. Het gaat om grofweg vijf keer het jaarlijkse EU-budget.

PvdA-EuroparlementariĆ«r Paul Tang noemt het “onvoorstelbaar dat er te weinig controle en te weinig capaciteit is om dit tegen te gaan”. “Dit moet snel op Nederlands en Europees niveau worden aangepakt”, meent Tang.

De Europese sociaaldemocraten presenteren woensdag een vijfpuntenplan om de “belastingkloof” te dichten. Zij willen dat bedrijven minimaal 18 procent belasting betalen over de winst en eisen afschaffing van schimmige belastingvoordelen. Ook steunen zij het voorstel van de Europese Commissie om nationale veto’s op Europese belastingbesluiten af te schaffen.

Uit ander onderzoek bleek deze week volgens de Europese Groenen dat bedrijven in Nederland gemiddeld maar 10 procent winstbelasting afdragen, terwijl een tarief van 25 procent geldt. In Luxemburg zouden multinationals 29 procent moeten betalen, maar effectief zou maar 2 procent worden afgedragen. (bron: ANP)

Reacties zijn gesloten.