Moody’s niet zo positief over toekomst HEMA

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de score van HEMA naar beneden bijgesteld. De mogelijkheid dat de winkelketen zijn schulden kan aflossen is volgens Moody’s minder zeker geworden.

De rating van HEMA ging van B3 naar Caa1. De kredietbeoordelaar verwacht dat de economische prestaties van het warenhuis de komende twaalf tot achttien maanden onder druk blijven staan. “In dit stadium is het onzeker of, en wanneer de strategische initiatieven die het bedrijf heeft doorgevoerd de winst zullen verbeteren”, aldus Francesco Bozzano, Moody’s assistant vice president en analyst voor HEMA. “Ondertussen is de concurrentie intens en verwachten we dat de retail een uitdagende branche blijft.”

De verlaagde score kan ervoor zorgen dat investeerders minder snel geld steken in het bedrijf. Moody’s verwacht op korte termijn geen verhoging, tenzij HEMA leningen kan herfinancieren en de winstgevendheid snel toeneemt.

Al eerder waren analisten bezorgd over de financiële positie van de HEMA. In november schreven analisten van het Britse Everest Research dat de Hema failliet dreigt te gaan als de nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn er niet genoeg geld in stopt of als de bakkerijen niet genoeg opbrengen.
Hema reageerde woest over de conclusies en dreigde met juridische stappen.

Als Hema in liquiditeitsproblemen komt en als dat niet wordt opgelost doordat Boekhoorn er geen nieuw geld in steekt of als de verkoop van de bakkerijen niet genoeg zal opbrengen, dan is een doorstart of zelfs een faillissement de meest waarschijnlijke manier om de schulden te verminderen, aldus Everest.

De balans van Hema is slecht. Er is sprake van een negatief eigen vermogen, dat betekent dat het bedrijf technisch failliet is. Het eigen vermogen was begin augustus 60 miljoen euro in de min. Begin februari, aan het eind van het vorige boekjaar, was het eigen vermogen nog 44,9 miljoen positief. Dat was toen 3,7 procent van het balanstotaal en dat was al erg laag.

Volgens RTLZ.nl moeten ook de obligatiehouders niet blij zijn. De koersen van twee obligatieleningen zijn sinds eind september fors gedaald. De koers van de obligatielening van in totaal 600 miljoen euro met 6,25 procent rente die in juli 2022 moet worden afbetaald is gedaald tot 72 euro, wat betekent dat de beleggers al 28 procent van hun geld kwijt zijn.
De koers van de obligatielening van 150 miljoen euro, die in januari 2023 moet worden afgelost en waarop een rente van 8,5 procent wordt vergoed, is zelfs gedaald tot 42 euro. Beleggers zijn op die koers al 58 procent van hun geld kwijt.

 

Reacties zijn gesloten.