Maken Chinese gevangenen kleding voor H&M en C&A?

H&M onderzoekt of er in zijn productieketen sprake is van dwangarbeid door Chinese gevangenen, naar aanleiding van beschuldigingen. Dat meldt Retail Gazette. Ook supermarktketen Tesco maakte deze week bekend een onderzoek te starten.

De Zweedse modeketen wordt door journalist Peter Humphrey beschuldigd van dwangarbeid. Humphrey heeft zelf bijna twee jaar in een Chinese gevangenis heeft gezeten. De gevangenen zouden er gedwongen worden om kledingstukken van het bedrijf te maken.

Supermarktketen Tesco brak afgelopen zondag met zijn Chinese leverancier van kerstkaarten, nadat een klant in één van de kaarten een noodkreet aantrof. Het handgeschreven bericht zou van een gevangene in Shanghai Qingpu zijn geweest, die vroeg om hulp en inschakeling van een mensenrechtenorganisatie. Ook zou de gevangene gevraagd hebben om contact met journalist Peter Humphrey.

Naast H&M beschuldigde Humphrey onder meer C&A van dwangarbeid door Chinese gevangenen. Een woordvoerder van H&M laat aan Retail Gazette weten dat het bedrijf tot nu toe geen bewijs heeft gevonden van dwangarbeid in zijn productieketen. “Uit voorzorg hebben we onze Chinese leveranciers herinnerd aan de samenwerkingseisen die we stellen en waarover niet onderhandeld kan worden. Het niet naleven daarvan zou leiden tot een definitieve beëindiging van alle contractuele werkzaamheden. H&M Group verbiedt ten strengste dwangarbeid of illegale arbeid in onze toeleveringsketen.”

Eerder deze week werd bekend dat H&M zijn productieketen op zijn website inzichtelijker heeft gemaakt. Bij elk kledingstuk staat nu in welk land en in welke fabriek het item gemaakt is en hoeveel mensen er in die fabriek werken. De extra informatie moet aantonen dat het bedrijf ‘niets te verbergen heeft’.

Reacties zijn gesloten.