Landelijke trend voorziet dertig procent minder winkels

Niet alleen de Bijenkorf maakt zich zorgen over het retail-landschap, zoals vorige week bekend werd.

Ook de gemeente Rotterdam maakt zich zorgen en wil minder winkelgebieden en die moeten kleiner en krachtiger worden. Ook worden sommige winkelstraten, zoals Boulevard Zuid en de Bergse Dorpsstraat, ingekort. Zo moeten winkelstraten levendig blijven en leegstand worden voorkomen.

De gemeente wijst erop dat maatregelen noodzakelijk zijn omdat het winkellandschap structureel verandert. Enerzijds door de veranderende economie, anderzijds door online winkelen. In de Rotterdamse binnenstad is weinig leegstand, maar in de winkelgebieden erbuiten kan die oplopen tot twintig procent. De landelijke trend is volgens de gemeente dat het aantal winkels met zo’n dertig procent zal afnemen. Rotterdam wil geen winkels meer buiten de winkelgebieden. Die moeten een andere bestemming krijgen.

Winkelgebieden als Centrum, de Zwart Janstaat en Noordmolenstraat, Nieuwe Binnenweg en Hillesluis blijven en worden in overleg met ondernemers aantrekkelijker gemaakt. Er wordt gekeken naar de bereikbaarheid, verlichting wordt verbeterd en er worden plantenbakken geplaatst. “Winkelstraten zijn de sociale aderen van een wijk. We moeten als gemeente, winkeliers en pandeigenaren de handen ineenslaan om te zorgen voor prettige winkelstraten en een goed aanbod van winkels in de stad”, stelt wethouder Barbara Kathmann.

Reacties zijn gesloten.