Krankzinnige wereld: Engeland wil snelweg naast Stonehenge

Het lijkt wel of de wereld door corona compleet gek geworden is. Nu wil de Engelse regering een snelweg met tunnel aanleggen vlakbij het wereldberoemde monument Stonehenge.
Maar het Britse Hooggerechtshof heeft afgelopen vrijdag een streep gezet door de plannen van de regering om een nieuwe snelweg en tunnel te bouwen vlak bij het historische monument Stonehenge.

De regering keurde vorig jaar november plannen goed om voor 1,7 miljard pond (ongeveer 2 miljard euro) de nabijgelegen A303 uit te breiden en een tunnel te graven. Dat plan werd aangevochten door actiegroep Save Stonehenge World Heritage Site, die vrijdag in het gelijk werd gesteld door de rechtbank.

De bouwplannen zijn nog niet volledig verworpen, maar de regering moet van de rechter meer doen om de stabiliteit van Stonehenge en het omliggende landschap te garanderen.

De Britse minister van Transport Grant Shapps heeft volgens de hoogste rechter niet voldoende gekeken naar alternatieven voor het plan. Daarnaast is niet goed onderzocht welke schade het bouwproject zou aanrichten aan het enorme steenmonument.

Stonehenge en de directe omgeving staan sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als gevolg van de bouwplannen dreigde UNESCO die status in te trekken, mocht er daadwerkelijk een snelweg en tunnel worden gebouwd.

Elk jaar wordt Stonehenge bezocht door honderdduizenden mensen. Vooral op 21 juni, de dag van de zonnewende en daarmee de langste dag van het jaar, komen er vele bezoekers op het vijfduizend jaar oude monument af.

Reacties zijn gesloten.