Kopen via internet buiten EU kan duurder worden

Het kan lonen om voor 1 juli nog even te winkelen bij Chinese en Amerikaanse webwinkels. Daarna verdwijnt de btw-vrijstelling voor goedkope producten van buiten de EU en kunnen kopers flink duurder uit zijn. Dit schrijft de Telegraaf.

Webshops van buiten de EU profiteren tot nu toe van de btw-vrijstelling voor artikelen die minder kosten dan €22. Maar dit voordeel verdwijnt per 1 juli om de concurrentie met Europese internetwinkels eerlijker te maken.

Vanaf dan wordt er 21% btw geheven op deze producten. De prijs van een horloge van €12,50 uit China gaat dan bijvoorbeeld in één klap met €2,63 omhoog. Bovendien zullen pakjesvervoerders circa €15 aan afhandelingskosten in rekening gaan brengen. Daardoor zal het horloge met een totale prijs van €30,13 meer dan twee keer zo duur worden.

Overigens zijn er wel uitzonderingen. Een webshop van buiten de EU die een vestiging in de EU heeft, valt onder de regels die ook gelden voor Europese internetwinkels. Ook kan de Aziatische of Amerikaanse verkoper regelen dat zijn producten al in de EU zijn en van hieruit worden verstuurd.
Met andere woorden: mazen in deze nieuwe regels genoeg.

 

Reacties zijn gesloten.