Klachten over Aziatische websites gegrond?

Winkelen op AliBaba, de onderneming waar AliExpress onder valt, moet stoppen, zo vinden zes Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond. NU.nl berichtte hier recent over.

De verkoopvoorwaarden van de Chinese webwinkel zijn namelijk in strijd met Europese consumentenregels. Zo moet een ontevreden consument naar Hongkong om het uit te vechten en mogen klanten hun product niet binnen veertien dagen terugsturen zonder opgaaf van reden.

Ook verstrekt AliExpress geen duidelijke informatie over de wettelijke garantietermijn van minimaal twee jaar die in de Europese Unie geldt, en de Consumentenbond heeft de zaak aangekaart bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De consumentenbescherming is niet zoals in de EU, maar daar staat tegenover dat de producten extreem goedkoop zijn.

Goedkoop
AliExpress betaalt niet voor fysieke winkels en winkelpersoneel, belooft geen snelle levering, ze leveren goede imitaties van merkproducten en bovendien wemelt het er van de recensies van eerdere klanten, voor bijna elk product. Dat spoort klanten ook aan dezelfde producten te bestellen.

Ook de loonkosten zijn er laag, wat een belangrijk onderdeel is van de kostencalculatie. Bij kleine bestellingen wordt geen btw geheven, en de verpakkingen zijn van lage kwaliteit.

Bovendien krijgt het land korting op posttarieven, omdat het nog altijd wordt beschouwd als ontwikkelingsland. Dat zegt Ed Sander, expert op het gebied van Chinese e-commerce en oprichter van kennisplatform ChinaTalk.

“Of je nu een product rechtstreeks koopt bij de producent in China, of bij de HEMA, dat maakt voor de producent niet uit. Maar de HEMA betaalt voor winkelpanden, reclame, personeel en dat wordt doorberekend aan de consument.”

Het idee dat AliBaba wemelt van de goedkope troep is een misvatting, zegt Sander. “Je kunt je als consument ook afvragen: waarom moet ik 40 euro betalen voor een iPad-hoesje bij de Apple Store, terwijl AliExpress identieke hoesjes verkoopt voor 6 dollar?”

Ketens als HEMA en Zeeman kopen bij dezelfde producenten en de kwaliteit is dus niet minder. “Wat AliBaba heeft gedaan is de Chinese markt rechtstreeks openstellen voor de westerling.”

Reacties zijn gesloten.