Horeca-ondernemers ten einde raad

Een groeiend aantal horecaondernemers heeft de hoop op openstelling met de kerst opgegeven en besluit zelf de deuren tot eind dit jaar dicht te houden. Een aantal ondernemers dreigt juist de deuren open te gooien. ‘Dit is een onhoudbare situatie. Er is nú duidelijkheid nodig’, zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland in het AD.

Een van die ondernemers die de deuren tot eind dit jaar dicht houdt, is chef-kok Ron Blaauw van Ron Gastrobar. Weken geleden riep hij het kabinet al op om snel duidelijkheid te geven over de feestdagen, maar zijn dringende oproep – én die van Koninklijke Horeca Nederland en FNV Horeca – bleef tot dusver onbeantwoord.

Waarschijnlijk komt die duidelijkheid pas rond 8 december, bij de volgende persconferentie. Blaauw wilde dat moment niet afwachten, in plaats daarvan zet hij de rest van het jaar in op bezorgen en afhalen van maaltijden, ook met de feestdagen. ‘Ik ben geen viroloog, maar ik zie aan het aantal besmettingen dat openstelling met kerst gewoon niet gaat lukken.’
Als het kabinet toch anders beslist, is het volgens Blaauw de vraag hoe rendabel dat is. ‘Als we maximaal 30 gasten mogen ontvangen, tja.. dan zijn we daar het type restaurant niet voor.’ Bovendien moet hij met de feestdagen zijn personeel extra betalen en vraagt dat extra investeringen in kerstversiering en andere zaken. 

Ook in onze thuisstad Gouda vroegen wij het een Aziatisch/Thais restaurant. ‘Wij open? Echt niet. Dat kost met de huidige regels veel te veel geld. En je mag het geloven of niet: we draaien qua bruto winst beter dan vorig jaar met onze bezorgservice.’
Tja, dat is dan weer wel het voordeel van de Aziatische keuken. Makkelijke wokgerechten. Zo in een bakje en thuis gelijk opeten. En lekker!

En tja, ruim 60 procent van de besmettingen met het virus (let op: geen ziektes!!) vindt thuis plaats, waardoor de oproep van de rijksoverheid om allemaal zoveel mogelijk thuis te blijven heel vreemd overkomt. Maar ja, het draagvlak voor de maatregelen kalft de laatst tijd enorm af. Bijna niemand gelooft in de consistentie van de maatregelen. Mondkapje niet nodig, dan misschien wel en dan opeens verplicht. Filmpjes op de site van de RIVM waaruit blijkt dat mondkapjes zinloos zijn worden verwijderd. En de Tweede Kamer stemt in met de mondkapjes-plicht. Hoe gek kan je het nog maken.

 

 

Reacties zijn gesloten.