Gevaarlijke corona-wet vrijwel van tafel

Het kabinet past de aangekondigde corona-spoedwet aan na kritiek daarop vanuit de Tweede Kamer. Dat bevestigen Haagse bronnen dinsdagavond tegen onder meer de NOSNRC en het AD.

Volgens de bronnen zal de corona-app helemaal uit de wet gehaald worden. Ook de mogelijkheid voor politieagenten om bij mensen thuis in te grijpen zou straks niet meer in de wet terug te vinden zijn.

De noodwet moet alle nu geldende tijdelijke corona-maatregelen verankeren in een wet. De regels die in deze wet terecht komen, zijn de afgelopen weken in het parlement behandeld.

De spoedwet zou eigenlijk 1 juli al in werking treden, maar het lukte het kabinet niet om de wet op tijd af te krijgen. Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vergde “een zorgvuldige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer tijd en aandacht”.

Behalve vanuit de Tweede Kamer kwam er ook vanuit andere hoeken kritiek op de wet. Zo zat er volgens de Raad van State geen democratische controle op en voorzag de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen “verstrekkende gevolgen”.
Ook de Raad voor de rechtspraak en het College voor de Rechten van de Mens verwachtten problemen.

De verwachting is volgens de diverse media dat het kabinet vrijdag een besluit neemt over de aangepaste versie van de coronaspoedwet.

Ook vanuit de samenleving werd geschrokken en verbijsterd gereageerd op het voornemen om zo’n autoritaire en ondemocratische wet in te voeren. Ook Karel Baarspul van Zilverpolder B.V. heeft op social media en met name op zijn veel bekeken facebook actief geagiteerd tegen mogelijke invoering van zo’n wet. ‘Schandalig, dat een minister dat in deze tijd zo schaamteloos heeft geprobeerd in te voeren. Dat hij vast van plan was om politie-agenten de bevoegdheid te geven om zo maar je huis binnen te vallen om te zien of je niet met 4 of 5 mensen teveel aan het borrelen was. Ik ben erg geschrokken dat dit zelfs serieus zou worden overwogen. Zo’n wet zou in het oude Oost-Europa achter het ijzeren gordijn passen.’
Nu nog die rare achterhaalde afstand van 1,5 meter buiten afschaffen, aldus Baarspul. ‘Zelfs het RIVM moet eindelijk erkennen dat deze maatregel volkomen zinloos is en grote economische schade toebrengt.’

Reacties zijn gesloten.