Dramatische cijfers voor modeketen Esprit

Esprit heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een nettoverlies van omgerekend 278 miljoen euro. Een jaar eerder stond de modeketen nog 7,2 miljoen euro in de plus.

Het verlies van Esprit valt hoger uit dan de eerder aangekondigde 239 tot 250 miljoen euro. De omzet liep met ruim elf procent terug tot omgerekend iets minder dan 1,7 miljard euro. De daling is volgens het modeconcern onder meer te wijten aan de ‘strategische rationalisatie’ van de groep, waarbij 9,3 procent winkelvloeroppervlak werd geschrapt. Daarnaast waren de winkelverkopen lager dan verwacht.

Esprit zegt ‘verre van tevreden’ te zijn met de resultaten. “Grote veranderingen zijn nodig om terug te keren naar duurzame groei en winstgevendheid”, zegt ceo Anders Kristiansen. Het modebedrijf heeft volgens hem last van verschillende ‘interne zwakheden’, waaronder een kostenstructuur die niet meer in balans is met de verkoopresultaten. Ook zijn er te veel verliesgevende winkels, een gebrek aan een duidelijke merkidentiteit en komen de producten niet meer overeen met klantverwachtingen.

Een speciaal samengestelde taskforce moet de komende tijd een nieuwe strategie uitwerken voor Esprit. Later dit voorjaar verwacht de modeketen de details daarover te delen.

Hoewel Kristiansen overtuigd zegt te zijn dat die Esprit terugbrengt op ‘het juiste pad’, voorziet hij ook komend jaar een dubbelcijferige omzetdaling. Hij verwacht ‘uitdagende marktomstandigheden’ als gevolg van de handelsoorlog en stijgende rentetarieven, die het consumentenvertrouwen kunnen schaden.

Reacties zijn gesloten.