Detailhandel koerst af op meer faillissementen

Door de groeiende economische onzekerheden zien de komende maanden er voor de winkelbranche zorgelijk uit. Dat blijkt uit een analyse van ABN Amro waarover RetailTrends bericht.

De problemen voor de retailsector stapelen zich op, zegt de bank. Een dalende koopkracht, gestegen inkoopkosten en toenemende rentetarieven vormen een rem op de sector die nu al gebukt gaat onder een hoge belastingschuld. Het aantal faillissementen is nog laag, maar zal in de loop van dit en volgend jaar toenemen. Het aantal bedrijfsopheffingen schiet de laatste maanden al omhoog.

Hoewel de bestedingen van consumenten in veel winkels nog toenemen, ziet ABN Amro de eerste tekenen van een kentering. Zo was de groei in juni minder groot dan in diezelfde maand vorig jaar. Doe-het-zelfzaken zien als enige branche al een omzetdaling. Verder ziet de bank een terugval in de verkopen door groothandels in kleding en van elektronica. Die zijn mogelijk een voorbode voor de verwachte daling in de consumentenvraag.

Een extra punt van zorg is dat vanaf 1 oktober de belastingschuld in zeven jaar moet worden afbetaald. Dat kan de financiƫle ruimte van retailers verder onder druk zetten.

Reacties zijn gesloten.