Detailhandel boekt wel omzetgroei maar geen winstgroei

De omzetgroei van Nederlandse winkeliers liet vorig jaar een sterkere toename zien dan een jaar eerder. De branche profiteerde onder meer van de groei van de economie en de consumentenbestedingen, zo blijkt uit een rapport van accountantsorganisatie SRA waarover RetailNews bericht. De winstgroei bleef daarentegen achter in vergelijking met het mkb als geheel, bijvoorbeeld door de komst van nieuwe marktpartijen met flinterdunne marges.

De omzetgroei van detailhandelaren steeg van zes procent in 2017 naar zeven procent in 2018. De winstgroei kelderde daarentegen van elf naar 4,6 procent, wat opnieuw een halvering betekent ten opzichte van een jaar eerder. Het percentage retail-ondernemers met een lagere winst groeide met bijna vier procent. Daarnaast meldt het rapport dat onderlinge verschillen in de detailhandel opnieuw zijn toegenomen.

SRA zegt dat vooral winkels in lectuur, sport, recreatie- en kampeerartikelen goede resultaten zien. Ondanks de ontwikkelingen in de bouw was er ook in de doe-het-zelf-branche een bovengemiddelde omzet- en winstgroei. Bij winkels in meubels en verlichting vielen deze cijfers juist negatiever uit. Kledingwinkels realiseerden wel omzetgroei, maar de winst nam af. 

Reacties zijn gesloten.