Consument vindt dat fysieke winkels goedkoper moeten dan online

De groeiende invloed van smartphones, AR (augmented reality) en VR (virtual reality) in retail betekent een keerpunt voor de focus op lage prijzen. Fysieke winkels zullen zich vaker op koopjes richten, terwijl consumenten juist bereid zijn meer te betalen voor de steeds betere online ervaringen. Die verwachting spreekt telecombedrijf Ericsson uit in zijn rapport Beyond smartphone shopping. RetailNews heeft hieraan een bericht gewijd.

Terwijl online winkelen lange tijd grotendeels werd gedreven door prijsconcurrentie, vinden steeds meer consumenten andere aspecten belangrijker worden. Zo wordt het gemak om overal en on-demand mobiel te kunnen winkelen door 66 procent van de geavanceerde internetgebruikers genoemd. Bovendien vindt 36 procent van de regelmatige smartphone-shoppers dat fysieke winkels lagere prijzen zouden moeten rekenen dan webshops, aangezien ze de moeite moeten nemen er naartoe te gaan.

Intensieve gebruikers van augmented en virtual reality verwachten dat de rol van winkels afneemt, blijkt verder uit het onderzoek. Van hen denkt 64 procent dat over drie jaar bijna alle boodschappen via de smartphone worden gedaan en fysieke winkels verdwijnen. Ook denkt 69 procent dat de technologie dan zover is dat smartphones alle voordelen van fysieke winkels bieden. Tegelijkertijd waarderen de onderzochte urban early adopters nog wel het fun- en sociale aspect van winkelen.

Als mogelijk toekomstperspectief voor de rol van fysieke winkels wordt de opkomst van pop-up-winkels met tijdelijke aanbiedingen op toplocaties genoemd. Van de gebruikers van augmented en virtual reality denkt 72 procent dat pop-up-stores over drie jaar mainstream zullen zijn, waardoor winkels daar kunnen zijn waar de consument is.

Augmented reality is een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt.
Virtual reality is een puur digitale technologie waarbij een virtuele werkelijkheid wordt gecreëerd. Door de zintuigen te manipuleren ervaart de gebruiker deze schijnwerkelijkheid als een nieuwe realiteit waarin hij zich daadwerkelijk voortbeweegt.

Reacties zijn gesloten.