Zware tijden voor oer-Brits warenhuis Marks & Spencer

Traditionele warenhuizen hebben het moeilijk. Ze krijgen minder bezoekers over de vloer en de meeste zijn te langzaam met het vernieuwen van het assortiment. Ook wordt en werd te laat en/of te weinig aandacht besteed aan online- verkopen. V&D sneuvelde in ons land om die redenen.

Het Britse warenhuis Marks & Spencer kondigt de sluiting van nog eens veertien vestigingen in eigen land aan. De Britse retailer wil voor eind 2020 meer dan honderd winkels op slot doen. Daarvan zijn er al 21 dicht.

Marks & Spencer, dat vorig jaar uit ons land vertrok, spreekt van een radicaal transformatieplan, dat in rap tempo wordt uitgevoerd. De warenhuisketen wil minstens een derde van zijn omzet online behalen. Nu wordt nog zo’n achttien procent van de omzet uit de webwinkel gehaald.

Drie van de veertien aangekondigde winkelsluitingen staan nog voor eind juli dit jaar op het programma. Twee andere sluiten begin 2019. Voor de overige negen vestigingen breekt volgens de retailer nu een periode van overleg aan met de 626 getroffen werknemers.

Het sluiten van winkels is volgens retaildirecteur Sacha Berendji niet eenvoudig, maar ‘van vitaal belang voor de toekomst van Marks & Spencer’. “Waar we winkels hebben gesloten, zien we een bemoedigend aantal klanten naar nabijgelegen winkels gaan en met plezier winkelen in een betere omgeving”, stelt hij. Marks & Spencer heeft vijf jaar voor het transformatieplan uitgetrokken.

Marks & Spencer telt momenteel meer dan duizend winkels, waarvan in bijna zevenhonderd alleen voedsel wordt verkocht. Van die laatste winkels wilde de retailer tweehonderd nieuwe openen. Dat worden er dit jaar zeker vijftien minder, laat Marks & Spencer nu weten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.