Steeds meer jongeren blijven liever thuis dan uitgaan

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat drie op de tien jongere millennials (tussen de 19 en 39 jaar oud) liever thuis drinkt omdat ze vinden dat het teveel moeite kost om uit te gaan. Thuisblijven lijkt vaak makkelijker en goedkoper. Dankzij streamingdiensten als Netflix kunnen ze thuis de leukste series en films kijken, hoeven niet in de rij te staan voor (dure) drankjes, kunnen ze gewoon met vrienden praten en kunnen gewoon op tijd naar bed. In ons land is die trend niet anders. Metro bericht hierover.

Dat heeft ook effect op bijvoorbeeld discotheken in Nederland. Tien jaar geleden waren er in Nederland nog zo’n 300 discotheken, maar de afgelopen 10 jaar is het cijfer bijna gehalveerd. In 2018 waren er 159 discotheken in Nederland.
Volgens Guido Verschoor, horeca adviseur bij Van Spronsen en Partners, horeca-advies zijn er meerdere verklaringen waarom het discotheekbezoek is afgenomen. ‘De leeftijdsgrens om alcohol te drinken is verhoogd, waardoor veel jongeren van 16 en 17 thuis blijven. Vooral buiten de randstad moeten discotheken het hebben van deze jonge mensen.’

De discotheek is ook niet meer de ontmoetingsplaats voor jongeren.
Twintig jaar geleden was de discotheek dé ontmoetingsplek voor jongeren, maar jongeren ontmoeten elkaar nu ook op andere plekken, bijvoorbeeld via social media.. Festivals spelen ook een grote rol. Hoewel het aantal discotheken is afgenomen is er wel een hele grote toename van festivals. Sowieso zijn er de laatste tien jaar meer mogelijkheden om uit te gaan. Denk aan festivals, foodhallen, bingo-avonden, strandpaviljoens, concerten: er zijn steeds meer andere mogelijkheden.” In de jaren 80’ en 90’ gingen jongeren ook vaak naar een discotheek om een bepaalde artiest of dj te zien draaien, maar tegenwoordig kun je beter naar een festival gaan omdat je daar veel meer dj’s/artiesten op een dag kunt zien. Daarnaast is, mede door teruglopende omzetten in de discotheek, een bekende dj onbetaalbaar geworden.

Reacties zijn gesloten.