Ook Zwolle wordt volwassen rond openstelling winkels

Winkeliers in Zwolle mogen voortaan iedere zondag hun deuren openen. De gemeenteraad stemde maandagavond met een ruime meerderheid in met het voorstel daartoe van het gemeentebestuur.

De wekelijkse koopzondag gaat vanaf 1 augustus in. Winkeliers mogen vanaf dan zelf weten of en hoe laat zij op zondag opengaan. Een amendement van het CDA en de SP, om winkels pas vanaf twaalf uur te laten openen, werd verworpen. De SP stemde daarop, net als coalitiepartij ChristenUnie, tegen het plan. Alle overige partijen gingen akkoord.

De vrije zondagsopening betekent een ‘ingrijpend verlies voor de ritmiek in de Zwolse samenleving’, reageerde ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Ros volgens De Stentor. De SP stelt dat ‘er meer in het leven is dan winkelen’. Volgens de VVD is de ‘invulling van iedere dag aan ieder individu’. “Of die dat nu in de kerk, op het terras of in een winkel wil doen.”

De koopzondag is al jaren een heikel punt in Zwolle. De stad hanteerde lang een beleid dat op kritiek kon rekenen van zowel retailers als de politiek. Zo werden voor verschillende delen van de stad verschillende data voor de koopzondagen gehanteerd.

Ouderwets
Zwolle heeft dus eindelijk een volwassen stap gezet. Helaas is dat in Gouda, de thuisstad van Zilverpolder B.V., nog niet het geval. De ondernemersvereniging van de Goudse binnenstad pleit al jaren om de openstelling op zondagen vrij te geven. Niet omdat de club vóór koopzondagen is, maar voor de vrijheid van ondernemers zelf invulling aan hun zondag te geven. Zij begrijpen niet dat eigenaren van horecazaken wel die vrijheid hebben en zij niet. Terecht protest, lijkt ons.
Er zit echter net een nieuw gemeentebestuur en omwille van de lieve vrede is het onderwerp ‘koopzondag’ een hete brij waar de coalitiepartijen omheen lopen. Het is jammer en naar onze mening onvolwassen en zeer ouderwets. En het bezorgt ondernemers in de binnenstad economische schade, omdat elders in Gouda buiten de binnenstad wel allerlei zaken altijd open mogen. Zo mag bijvoorbeeld de Action op een bedrijventerrein buiten de binnenstad iedere zondag open en concurrent Blokker in de binnenstad mag dat niet. Dat hierover nog niemand een rechtszaak is begonnen, is ons een raadsel.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.