Hoe gaat het eigenlijk met Blokker?

Opnieuw een recordverlies voor Blokker Holding. Was het in 2015 nog 52 miljoen euro, vorig jaar stond het moederbedrijf van onder meer Blokker, Intertoys en Xenos liefst 180 miljoen euro in het rood. Het is het meest besproken cijfer van vandaag, maar niet het enige dat het concern bekend heeft gemaakt. Retailtrends maakte de volgende analyse.

Dat Blokker Holding een recordverlies bekend zou maken was al wel duidelijk, maar de 180 miljoen euro veroorzaakt toch een kleine schok in retailland. Er zijn retailers voor minder failliet gegaan. Toch is een belangrijk deel van het nettoverlies over 2016 voorzien, stelt topman Casper Meijer. ‘Meer dan de helft van het nettoverlies is toe te schrijven aan de kosten voor herstructurering die wij in 2016 volgens plan uitgevoerd hebben.’ Reorganisaties bij Blokker, Xenos, Cook & Co en Intertoys gingen gepaard met hoge eenmalige lasten van meer dan honderd miljoen euro.

Waar Blokker Holding vorig jaar nog kon pochen met een positief bedrijfsresultaat (de operationale ebitda bedroeg zeven miljoen euro), is ook dat getal in het rood beland: 49 miljoen euro negatief bedraagt het ‘bedrijfsresultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen, amortisatie, voorzieningen, kosten t.b.v. herstructurering, en andere posten die naar hun aard bijzonder, uitzonderlijk of eenmalig zijn’. De daling is met name veroorzaakt door een lagere omzet, negatieve margeontwikkelingen door promoties en lage productbeschikbaarheid. Zo was eind 2016 zo’n dertig procent van de producten bij winkelketen Blokker niet beschikbaar.

De omzet van Blokker liep in het vierde kwartaal dan ook flink terug, verklapt Meijer. Over het gehele jaar daalde de omzet van alle huishoudwinkels met 10,2 procent naar 956 miljoen euro. De speelgoedtak kromp met 1,1 procent naar 658 miljoen euro en Leen Bakker kwam uit op 334 miljoen, 2,7 procent meer dan een jaar eerder. De totale omzet, inclusief groothandels, kwam uit op 1,965 miljoen euro. Daarmee is Blokker Holding voor het eerst in jaren weer onder de twee miljard euro beland. Naast de tegenvallende prestaties in de sector huishoud is de dalende omzet ook toe te schrijven aan grootschalige winkelsluitingen. Per saldo nam het concern vorig jaar afscheid van maar liefst 105 eigen winkels. Zonder die sluitingen daalde de omzet met 2,3 procent.

‘De groei die de Nieuwste Blokkers in de eerste perioden van 2017 ten opzichte van de oude winkels laat zien verloopt volgens plan’, stelt Casper Meijer. De veelbesproken winkelformule is inmiddels op tweehonderd locaties uitgerold. Blokker Holding maakte vorige maand bekend zich volledig op Blokker te gaan focussen en de andere winkelketens te verkopen. Volgens Meijer niet vanwege het sentiment dat rond Blokker hangt, maar vanwege de potentie van de huishoudformule. Zo groeit Blokker online met ruim 25 procent per jaar. De huishoudketen verkoopt online inmiddels meer dan vijftigduizend producten. Verder zijn volgens het bedrijf ‘diverse verbeteracties in gang gezet om de sterke positie van het merk te behouden’.

De groei van Blokker op het web staat niet op zichzelf: innovatietak Nextail groeide vorig jaar flink. De omzet uit de onlineactiviteiten van Blokker Holding klom met dertig procent naar 173 miljoen euro. Het online omzetaandeel van het winkelbedrijf steeg in een jaar tijd van 6,4 naar 8,8 procent. Blokker Holding is zelf zeer te spreken over de rol van online bestelpunten in de winkels. Die zijn inmiddels goed voor bijna tien procent van de totale online omzet. In totaal zijn er 918 bestelpunten, die zo’n vijftien miljoen omzet genereren.
Of er al winst wordt gemaakt met de e-commerceactiviteiten is nog maar de vraag. Blokker Holding heeft vorig jaar namelijk flink wat miljoenen in Nextail gestoken. Ook ging er veel geld naar ict, supplychain en de modernisering van verschillende winkelformules. Behalve de Nieuwste Blokker zijn er proefwinkels van Xenos en Intertoys gelanceerd en is de nieuwe formule van Big Bazar verder uitgerold. In totaal werd er vorig jaar 85 miljoen euro geïnvesteerd, tegen 59 miljoen een jaar eerder.

Misschien wel het belangrijkste cijfer uit de jaarresultaten van Blokker Holding: de kredietfaciliteit van 485 miljoen euro. Ab Blokker, die recent uit de raad van commissarissen stapte, stortte samen met mede-eigenaar Els Blokker begin vorig jaar nog 130 miljoen bij om de balans van het gelijknamige winkelconcern te versterken. Bovendien werd Blokker Holding de komende drie jaar een kredietfaciliteit van 415 miljoen euro beloofd. Dat bedrag is inmiddels verhoogd tot 485 miljoen euro en bovendien verlengd tot 2021. Het grootwinkelbedrijf heeft naar eigen zeggen ‘een dusdanig sterke financiële basis dat de recent aangekondigde strategie in het juiste tempo kan worden uitgevoerd’. Naast de kredietfaciliteit wordt daarbij gewezen op de ‘zeer solide’ solvabiliteit van 47,5 procent en het feit dat het concern geen nettoschuld of een externe bankfinanciering heeft. Al is het de vraag of er nog een bank is die geld in Blokker Holding durft te stoppen.

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.