Omzet Apple gestegen en waarde aandeel gedaald

Apple heeft in de maanden juli, augustus en september een omzet van 62,9 miljard dollar (omgerekend 55,4 miljard euro) in de boeken gezet.

Daarmee steeg de omzet met 20 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, zo bleek uit de kwartaalcijfers die Apple donderdag openbaar maakte.

Het bedrijf verdiende zijn geld voornamelijk met iPhones. In drie maanden tijd gingen er bijna 47 miljoen over de toonbank, goed voor een omzetaandeel van bijna 37,2 miljard dollar.

De dienstenafdeling, waar onder meer inkomsten uit iTunes en de App Store onder vallen, leverden in drie maanden tijd net geen 10 miljard dollar op.

Apple waarschuwde donderdag dat het bedrijf de komende maanden vermoedelijk niet aan de hoge verwachtingen kan voldoen. Topman Tim Cook vroeg zich onder meer openlijk af of Apple de vraag naar producten wel aankan. Op de Amerikaanse beurs sloot het aandeel Apple zeven procent lager.

Daarnaast wees Cook op moeilijke omstandigheden in opkomende economieën en minder positieve effecten van wisselkoersen. Het bedrijf verwacht de komende drie maanden een omzet van tussen de 89 miljard en 93 miljard dollar.

Voor de periode oktober tot en met december begint Apple aan een nieuw financieel jaar. Het eerste kwartaal is daarin belangrijk, omdat dat samenvalt met de komst van nieuwe iPhones en andere producten, en de feestdagen.

Apple gaat voortaan geen openheid meer geven over de hoeveelheid leveringen van iPhones, iPads en Macs. Daarmee volgt Apple andere producenten van smartphones, tablets en computers die dergelijke cijfers vaak ook voor zich houden.

Op social media gaan voor- en tegenstanders van Apple vol met elkaar in discussie of Apple nog toekomst heeft. De ene kant geeft Apple weinig kans om te overleven omdat het bedrijf steunt op één heipaal, namelijk de verkoop van telefoons. En vindt de producten van Apple veel te duur. De andere kant vindt Apple juist innovatief.
De tijd zal het leren.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.